Prefab grondgebonden woning / prefab gebouw

Nido_projects_36141-HDR

Een prefab woning raakt steeds meer in opmars. Het heeft er alles mee te maken dat er in een fabriek in een geconditioneerde omgeving een constante kwaliteit kan worden geleverd, de bouwsnelheid hoog is en fouten tot een minimum kunnen worden beperkt.
Maar prefab bouwen heeft nog meer voordelen. De ongekende snelheid waarmee wordt gebouwd is niet met een traditioneel gestapeld bouwsysteem te evenaren.

Bouwen met CLT is een methode die zich zeer goed laat toepassen in de prefab woningbouw. Vanwege het geringe gewicht zijn er minder zware hijsmiddelen en transportbewegingen nodig en kan met relatief eenvoudige middelen snel en efficiënt worden gebouwd.
Geprefabriceerde bouw heeft tevens als voordeel dat een woning zeer snel kan worden voorzien van een wind en waterdichte afwerking, waardoor het weer nauwelijks of geen invloed heeft op de constructie. Tijdens deze wind en waterdichte afwerking kan al worden gestart met de afwerking van de binnenzijde van de woning.
Een geprefabriceerde woning kan, afhankelijk van grootte en ontwerp, binnen 4 a 5 maanden sleutelklaar worden opgeleverd. Projectmatig gebouwde prefab woningen kunnen echter binnen een nog kortere doorlooptijd worden gerealiseerd.
De voorbereidingstijd van een prefab woning wijkt niet af van de voorbereidingstijd van een traditioneel gebouwde woning. Door een strak georganiseerd voorbereidingsproces worden zeer veel faalkosten uit het bouwproces geëlimineerd en is het mogelijk om een zeer constante en hoge kwaliteit te leveren.
Omdat elk voordeel ook wel een nadeel kan hebben is dat ook zo bij een prefab woning.
Bij het realiseren van een prefab woning is er, nadat de constructie gereed is, vanwege de hoge bouwsnelheid geen of nauwelijks mogelijkheid tot het doorvoeren van wijzigingen. Het is dus zaak om in een zo vroeg mogelijk stadium zo goed mogelijk alle wensen van de klant te vertalen in een goed voorbereide constructie.